Некој ги променал имињата на фреските во манастирот Св.Јоаким Осоговски.

Ликовите останаа исти, но се променија имињата на светците во манастирот Јоаким Осоговски. Фреските на Цар Урош, Цар Лазар, Крал Милутин и Стефан Дечански биле прекрстени во Цар Владимир Киејевски, Јован Милостив, Цар Константин Велики и Свети Никифор. Промената на имињата на фреските ги забележале од културно-информативниот центар на Србите во Македонија кога минатиот месец организирале екскурзија во манастирот. Веднаш реагирале до Министерството за култура, Владата и претседателот за фреските да се вратат во првобитната состојба, објави Сител.

Од Сител не добиле одговор од Министерството за култура. Министерката Стефоска не одговорила на нивните повиците, ниту на пораките.

Фреските се поправени, но останува мистерија кој и зошто ги сменил имињата на светците во манастирот.

Митрополитот Кумановско-осоговски, Григориј во изјава за Религија.мк потврдува дека е направен фалсификат и оти Епархијата ова го забележала уште пред да реагира српската заедница. Но и тој не знае кој ги направил промените и кои се мотивите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here