17.9 C
Ohrid
вторник, јули 27, 2021
Почетна Македонија Владата ќе го спасува Преспанското и Дојранско езеро со 75 милиони денари.

Владата ќе го спасува Преспанското и Дојранско езеро со 75 милиони денари.

Translate (Eng):[gtranslate]

За оваа цел, општина Ресен доби 44 милиони денари, а Дојран 30 милиони
Одлуки за одобрување првични средства за ревитализација на Преспанското и на Дојранското Езеро донесе Владата на денешната седница.

Од буџетот за 2020 година се одобрени средства во износ од 44.000.000 денари на општина Ресен, за решавање на проблемот со состојбата на Преспанското Eзеро. Ваква Одлука за одобрување на средства во висина од 30.000.000 денари од буџетот за 2020 година Владата донесе и за општина Дојран за решавање на проблемот со состојбата на Дојранското Eзеро.

На оваа седница, Владата ја разгледа и усвои Информацијата со анализа и акцискиот план за Преспанското Езеро, подготвена од експертската работна група.

РЕКЛАМА

Во неделата, при посетата на Преспанскиот регион, премиерот Зоран Заев најави првични 80 милиони денари за езерото, посочувајќи дека проектот за негова ревитализација ќе се реализира во три фази.д

- Реклами -