Апел за помош: Солзите на мајката се најтешки кога децата бараат храна, а таа нема што да им даде

Живот во 10 квадратни метри без основните услови, без вода, без храна, без дрва, без можност за онлајн-настава. Семејството Зафирови има седум члена, родителите и пет малолетни деца. Во период кога целиот свет се бори со пандемијата од ковид-19 и кога во домовите се китат новогодишните елки, во ова семејство нема ниту новогодишна атмосфера, ниту пак место за страв од заразата, бидејќи гладот и сиромаштијата се посилни од сѐ.

Триесетгодишната Радица, на чие лице маките си го наплатиле данокот, за МКД.мк раскажува дека нема потешко за една мајка од тоа децата да бараат храна, а да немате од каде да им ја дадете. Ваквиот суров живот ова семејство го живее со години.

„Живееме под кирија овде во Драчево, но и овде гледате какви ни се условите. Немаме вода, нема дрва за греење, сите седиме во една соба. Се грееме со даски што мојот сопруг ги собира. Двајцата немаме лични карти и немаме како да земеме ниту социјална помош. И мојата и неговата лична карта се изгубени, а немаме пари да ги пријавиме, ниту пак да извадиме нови“, раскажува Радица Зафировска, која дома седи во јакна.
за повеќе детали тука… мкд.мк

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here