Македонски камионџија стана вистински херој: Ја променал рутата на патот само за да однесе инвалидска количка за две мали деца !!!

На фејсбук групата „Србија великог срце“ се појави статус пред неколку дена кој привлече големо внимание, а главен лик е еден наш сограѓанин, Македонец.

-Васе Гурев, Македонец со големо срце, возач на камион и татко на две деца, голем човек, направи подвиг што треба да нè освести сите.

Тој донесе инв-алидска количка за две мали деца од Србија со дијагноза на церебрална па рализа, Вања и Роман, од Загреб до Белград, иако тоа не беше пат на кој што тој треба да оди.

Васе Гурев се јави по помалку од еден час и понуди да го реши проблемот со превозот на инв-алидска количка. Група прекрасни луѓе од Риека, Сплит, Карловац и Загреб обезбедија инв-алидска количка за две момчиња на возраст од 2 и 4 години, но тие не успеаја да ги испратат во Србија.

 

Откако Саша Павлиќ (Хрватска) вчера ги возеше количките од Риека до Загреб, Гурев ги донесе во Белград и ги предаде на мајката на малата Вања синоќа.

Овој гест, подвиг, собра и обедини луѓе од три земји. Без непотребни прашања, без никакви услови, само со најдобра волја да им помогнеме на оние на кои им требаше, сите искрено се потрудивме да се случи.

Случајно, или воопшто не, таткото на Вања, исто така, вози камион и сега е на пат.

 

Ова нека биде потсетник за сите нас дека не сме сами, дека не сме ниту подобри ниту полоши од другите и дека само заедно можеме да сториме сè.

Ако се однесуваме вака, тоа ќе се случи добро и ќе им бидеме пример на нашите сопствени деца за тоа што значи да се биде човек. И, за да бидеме пример за некого, мора да бидеме таму.

Доброто нека циркулира меѓу нас, нека се лекуваат децата и прераснуваат во големи луѓе, и нека секој човек и неговото здравје бидат причина да помагаме. Само така нема да изгубиме.

Ова е приказна што треба да им ја раскажете на оние што ви значаt. Васе, среќен пат.

Пишува: Srbija velikog srca

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here