Заев: Во Куманово ќе направиме ветерници

Германска компанија прави испитувања за изградба на околу 400 мегавати ветерници на потегот Крива Паланка – Куманово, најави на денешната прес конференција премиерот Зоран Заев.

Лош здив е првиот знак на смртоносен паразит
– Се прават мерења за околу 400 мегавати ветерници на потегот Крива Паланка-Куманово, каде германска компанија која има портфолио од 5.000 мегавати ветерници, прави мерења, а веруваме дека ќе се потврди дека има доволно ветер за да се реализира оваа инвестиција од 500 милиони евра – рече Заев.

Во РЕК Осломеј веќе се градат 10 мегавати, рече Заев, додавајќи дека сто мегавати веќе се во втора фаза на избор на приватен партнер каде што државата го нуди зејиштето

– Развиваме 20 мегавати во РЕК Битола, дополнително 40 мегавати и уште 100 мегавати во РЕК Битола. Се развива проектна документација за 100 мегавати во Кавадарци околу ХЕЦ Тинвеш. Се градат и се со одобрение за градба 90 мегавати ветерници. Едната е во Богданци и се надеваме ќе биде првата домашна 100 процентна инвестиција, другата е со одобрение за градба во Богданци, третата е во Демир Капија, во Кочани, Дебарца, Се прават мерења за околу 400 мегавати ветерници на потегот Крива Паланка-Куманово, каде германска компанија која има портфолио од 5.000 мегавати ветерници, прави мерења, а веруваме дека ќе се потврди дека има доволно ветер за да се реализира оваа инвестиција од 500 милиони евра.“, истакна ЗаеВ

KUMANOVSKI MUABEТИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here