0.9 C
Ohrid
среда, јануари 26, 2022
Почетна Македонија Со парите за новогодишно украсување општина Чаир купи две амбулантни возила за...

Со парите за новогодишно украсување општина Чаир купи две амбулантни возила за Итната помош во Скопје.

Translate (Eng):[gtranslate]

Здравствениот дом во Скопје денеска доби две амбулантни возила за транспорт на пациенти, донацијата од Општина Чаир. Средствата наменети за новогодишно украсување, општината ги пренамени за поддршка на здравствените служби во борбата против ковид-19.

Сликата може да содржи: од надвор
– Ова е значајна донација. Овој сегмент на Итната медицинска помош е еден многу сериозен и значаен сегмент во целокупниот здравствен систем, кој во континуитет го надградуваме. Целокупниот возен парк повеќе од 3/4 целосно е обновен, со набавката од Министерството за здравство, од донациите кои пристигнаа во изминатиот период – рече министерот за здравство, Венко Филипче.Нема опис за фотографијата.

Тој информираше дека во овој момент трае процедура за вградување на посебни инструменти за ГПС навигација и камери во сите возила во Здравствениот дом во Скопје.

РЕКЛАМА

– За две недели ќе заврши целокупната инсталација и со тоа целосно ќе биде модернизиран и овој сегмент од Итната медицинска помош. Тоа значи дека во секој момент точно ќе се знае каде е возилото, каде се наоѓа, кога е испратено, за колку време ќе дојде од моментот на испраќање. Ова значи една многу значајна постапка за модернизација на возилата за ИМП – истакна Филипче.

Двете возила кои Општина Чаир ги донира чинат 2,6 милиони денари.