Фактор: ЌЕ ИМАМЕ НОВИ ПОВЕЌЕЈАЗИЧНИ ПАСОШИ – не само за Албанците, туку и за другите етнички заедници

За разлика од сегашниот закон со кој етничките Албанци добиваа двојазични пасоши доколку тоа го сакаа, односно по нивно лично барање, со новиот закон таков пасош ќе мора да им биде издаден по службена должност објавува Фактор.

Исто така, пасоши кои се испечатени на нивниот јазик, ќе можат да добијат и другите малцински зедници во земјава, кои се под 20 отсто, како што се Србите, Бошњаците, Ромите, Турците и Власите, доколку тие тоа го побараат.

Од Владата, која се јавува како предлагач на законските измени, велат дека со нив се врши усогласување на конкретни одредби од законот со Законот за употреба на јазиците, како и усогласување со Уставниот закон за спроведување на амандманите.

„Со донесувањето на Законот за употреба на јазиците, меѓу другите обврски кои произлегуваат од него, се наметна и потребата од усогласување на обрасците за личните документи на граѓаните што ги издава Министерството за внатрешни работи.  Конкретно, за патните исправи како личен документ на граѓаните, произлезе обврската за усогласување во делот на начинот на печатење на обрасците за патните исправи и начинот на запишување на податоците во нив, со цел сеопфатно усогласување на постојното законско решение со законското решение предвидено во Законот за употреба на јазиците, како во делот на законската имплементација на јазиците на сите етнички заедници во државата, така и во терминолошкото дефинирање на различните категории на граѓани од етничките заедници, на начин кој е уреден во Законот за употреба на јазиците“, се вели во владиното образложение.

Прочитајте ја целосната вест во Фактор.мк

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here