Ленче од струмичко Смоларе: Јас ги натерав моите деца да извадат Бугарски пасоши, па сега фала му на Бога преубаво им е…

Празни улици и сокаци. Ваква е сликата во подбеласичките села во Струмичко. Бугарските пасоши ги испразнија овие села кои пред триесетина години беа полни и раздвижени.

Во овие села останаа само повозрасните.

Ленче Костадинова од Смоларе вели дека живее сама оти нејзините два сина со бугарски пасош заминале за Германија.

Не е поразлична сликата ниту во соседното Мокрино. Во селската продавница на прсти се бројат купувачите. Промет има само кога се делат пензиите.

Коста Димитриев вели дека во селото нема млади сите се надвор од државата. Смоларе и Мокрино се дел од општина Ново Село.Тв24

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here