Бугарскиот професор Топалов: „Република Северна Македонија е Северна Кореја на Балканот“

Бугарскиот професор Кирил Топалов, член на мешовитата историска комисија ја спореди Македонија со Северна Кореја.

Тој за спорот околу јазикот вели дека е тешко да се дојде до научната вистина.

„Јазичниот спор со Република Северна Македонија е условен концепт, бидејќи тој таму се спроведува многу повеќе отколку овде и има многу повеќе луѓе кои артикулираат што мислат дека е вистина, но всушност се научна фантастика и лаги за бугарското културно-историско наследство“, изјави во студиото на „Ова утро“ на бТВ Топалов.

Тој вели дека „Република Северна Македонија е Северна Кореја на Балканот“ заради нејзината „жестока цензура“ и „жестокиот тоталитаризам“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here