Кучето кое нападна деца во скопската општина Аеродром, заврши во затворот Шутка-За службените потреби на оваа институција.

Германскиот овчар кој нападна деца во скопската општина Аеродром откако го помина хуманиот третман во „Лајка“, денес беше вдомен од страна на директорот Филип Андов на КПУ Затвор Шутка – Скопје, за службените потреби на оваа институција.

– Кучето Кара го помина комплетно целиот хуман третман во нашето прифатилиште откако претходно согласно записникот од извршен инспекциски надзор од Агенцијата за храна и ветеринарство и изввршена контрола во ЈП Лајка за заловеното куче по пријава за напад на деца, на 3.1.2021 (без микрочип на јавна површина), беше одреден карантин и изолација за набљудување во период од 8, 15 и 22.1.2021 година. За истото беше извршен клинички преглед од страна на ДВМ вработен во ЈП Лајка и беше издаден сертификат за беснило со кој не се утврдени знаци на беснило ниту други промени – соопшти „Лајка“.

По објавата за нејзиното вдомување, претставници од КПУ Затвор Шутка – Скопје поднесоа апликација за вдомување и закажаа термин за нејзина посета во прифатилиштето на ЈП „Лајка“.Земајќи ги предвид природата и карактерот на расата германски овчар, која има одличен инстинкт, заштитнички карактер и светски рамки се обучува и тренира како службено куче за потреби на полицијата за обезбедување на објектите, истото е незаменливо помошно средство во бројни истраги, Кара од денес е официјално вдомена во рамките на оваа институција и ќе работи во служба на државата и граѓаните.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here