23.6 C
Ohrid
понеделник, јули 26, 2021
Почетна Македонија СТВ: На матурантите од средно медицинско им се нуди работа, скоро никој...

СТВ: На матурантите од средно медицинско им се нуди работа, скоро никој не прифаќа

Translate (Eng):[gtranslate]

И покрај тоа што секоја година матурираат по околу 600 ученици само од средното медицинско училиште, „Д-р Панче Караѓозов“ во Скопје, здравствените установи имаат проблем да обезбедат медицински, стоматолошки сестри и лаборанти. Иако училиштето честопати се појавува во улога на посредник и обезбедува вработување во клиниките каде што учениците ја реализираат практичната настава, понудата за вработување најчесто се одбива. Директорката на средното медицинско училиште, Маја Салиу тоа го објаснува со одлуката на матурантите образованието да го продолжат на некоја од високообразовните установи, а не е за занемарување ниту трендот за напуштање на државата поради примамливите понуди за работа во странство.

 

–Техничкиот кадар кој е подготвен веднаш по матурирањето на влезе на пазарот на труд, не покажува интерес за вработување. Тоа се виде и по можноста да изберат помеѓу полагање на стручен испит или државна матура, која што им ја отвора можноста да се запишт на факултет. Речиси сите избраа да полагаат државна матура, и регуларно се пријавија во предвидениот рок за полагање. Оттаму доаѓа и проблемот со недостаток на медицински сестри, објаснува Салиу.

РЕКЛАМА

Таа потенцира дека добредојден е кадарот од останатите образовни институции кои нудат вонредно образование за медицинска доквалификација или преквалификација, но ногласува дека мора да се почитуваат стандардните образовни кодекси и да се внимава на квалитетот на стекнатото знаење, кое вклучува теоретска и практична настава, која дури и во време на пандемија и онлајн образование, мора да се одвива.

Целосниот текст во Слободен Печат 

Автор Елизабета Дамјаноска-Спасеновска

- Реклами -