Полицајците апсени за групирање во Куклица добиле прекоманда во Куманово..

Летоска, полицајци апсеа полицајци во викендица во кратовското село Куклица, поради групирање спротивно на мерките за заштита од ковид-19. Полицаец, симпатизер на СДСМ, честел за прва плата во викендичка на колега, симпатизер на ВМРО-ДПМНЕ. Неколку месеци подоцна еден од славениците, за „360 степени“, призна морална, но не и кривична одговорност за собирот. Сега во судска постапка се обидуваат да докажат дека нивните колеги не смееле да ги апсат на приватен имот.

„Во моментот на апсењето не постои уредба за организирање прослави на приватен имот, што е и сега во моментот, Владата кога правеше обиди за приватен имот, не им успеа, бидејќи било противуставно. Епа, ако е противуставно сега, било противуставно и пред неколку месеци“,

ни кажа еден од апсените полицајци во декември минатата година.
Во случајот, остана нејасно кој побарал полициска интервенција. Куклица е село од разбиен тип, а единствениот близок сосед кажа дека во нивна одбрана ќе се појави и на суд.

„Се собраа тука дента неколку луѓе, нормално, како секој ден, немало никаква причина за пријава за вознемирување“,

кажа соседот Костадин Ефремов.

Но, сторијата која навидум е комична, добива сè посериозни димензии. Еден од уапсените тврдеше дека акцијата во Куклица е одмазда за казна за нерегистрирано возило на заменик-командирот, член на спротивставен политички табор. Сега петмина од групата уапсени добиле и прекоманда.

„Вкупно 5 полициски службеници од таа група се преместени на работа, сите во Куманово“,

вели еден од службениците.
„Прекомандата“, сама по себе, не е новина оти Законот за внатрешни работи предвидува дека секој вработен, по потреба, може да биде пратен на работа надвор од местото на живеење и до шест месеци, но тоа може да се случи само еднаш во четири години.

За повеќе детали клик на: „360 степени“

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here