Вистинска зимска бајка:Прилепско Памук Кале во село Беловодица.

Прилепско памук кале во село Беловодица -прилепско
Пред 2016 г.на локацијата во рудник за мермер во самото окно при вршење ископ на мермер се стигнало до извор на природна вода која го запре процесот.Со тиркизно-сина боја блесна малото езеро што се формира со својот фантистичен пејзаж што го создаваат формите на парчињата,блокови мермер со совршени коцки.Водата хемиски испитана имаше совршено смарагдна боја, а во длабочината се гледаат останати засеци на мермер и риби.На локацијата од Мермерното езеро 2016г.снимен и првиот музички видео спот за песната Morning Light на Марко Логаут со диџеј Марио Еди..во 2017г.Гаро Тавитјан соПола Ц – сними дел од инсертите на ,,Памук кале,,за спотот,,Океански сон,,(Garo Tavitjan ft Paula C – Ocean Dream)
Неколку години езерото беше атракција посебно во летниот период.Полека почна да се повлекува водата и пак проработи рудникот за ископ на високо квалитетен мермер.Засеците на мермер се во повеќе нивоа и од пред 2 години не е пристапна локацијата во рудникот за постители…..

Фото:Oлга Оле ВелјаноскаMay be an image of природа

May be an image of body of water

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here