28години од првата авионска несреќа во Македонија !!! (Видео)

Летот 301 на Palair Macedonian Airlines се урнал веднаш по полетувањето од скопскиот аеродром со крајна дестинација Цирих.

Во авионот Fokker 100 имало 92 патника и 5 членови на екипажот од кои загинале 83, а 14 биле повредени. Пилот бил искусен 49-годишен Холанѓанец со 11.200 часови лет, додека копилотот бил 34-годишен Македонец со 5.580 часови лет кој претходно бил пилот во Jat Airways. Повеќето патници биле од Косово кои работеле во Швајцарија.

Веднаш по полетувањето во 11:11 часот авионот не успеал да ја достигне потребната висина, а причината била мраз на крилата. Временските услови биле со 900 метри видливост, но паѓало снег.

Истрагата покажала дека причината за падот биле пропусти во процедурата за одмрзнување на мразот на крилата. За мраз биле проверени само почетните делови на крилата каде бил востановен снег, кој не претставувал опасност бидејќи веќе се топел. Ниту пилотите, ниту лицата задолжени за одмрзнување не знаеле дека горивото сместено во крилата било со многу ниска температура и допринело стопениот снег да се претвори во мраз додека авионот чекал дозвола за полетување.

Фото: Aviation Accidents

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here