Каракачанов ги објави имињата на македонски политичари со бугарски пасош- “Дојдете да гласате а ќе имате и безплатни вакцини

Александар Николоски, Антонио Милошоски, Петар Богојески, Филип Петровски, Никола Мицевски, Александар Пандов се само дел од имињата кои ги објави бугарскиот министер за одбрана, Красмир Каракачанов, а за кои тврди дека се лица кои се декларирале како Бугари и се со бугарско државјанство, па затоа можат да гласаат и на тамошните избори.

Тој вели дека во списокот има 120.000 граѓани на Македонија, по што посочува дека во него има и „многу интересни имиња“.

Каракачанов вели дека секоја случајност на запишаните гласачи со политичари во Македонија може да е случајна, но ако не е, се надева дека е во ред што ги објавил јавно.

„Александар Николоски запишан во реонот Средец-Софија, Антонио Милошоски запишан во областа Вазараждане, Никола Мицевски во Ќустендил, Стефан Андоновски во Ќустендил, Марија Андоновска во Благоевград, Љупчо Димовски во Ќустендил, Бојан Стојановски во Благоевград, Иван Јорданов во Ќустендил, Игор Здравковски во Ќустендил, Марија Петрушевска во Средетс, Дајанчо Ефтимов во Благоевград, Здравко Трајанов во Благоевград, Александар Пандов во Средетс, Петар Богојески во Обориште, Филип Петровски во Средетс, Стевица Јанева во Петрич, Тало Груевси во Благоевград“, се имињата кои ги напиша Каракачанов.

Тој вели дека овие лица имаат државјанство врз декларирано бугарско потекло и се идентификуваат како Бугари.

„Над 120.000 граѓани на Република Северна Македонија во својство на бугарски граѓани ќе имаат право на глас на претстојните парламентарни избори. Избирачките списоци, во кои се запишани сите бугарски граѓани, се информации од јавен карактер и секоја бугарска општина е обврзана со закон да ги рекламира, физички и преку интернет, сите оние кои имаат право на глас – живеат на нејзина територија. Деновиве ги пребарав веб-страниците на бугарските општини и доволно е да се погледне објавениот список на избирачи за да се најдат многу интересни имиња, сите луѓе од Македонија, кои стекнаа бугарско државјанство врз основа на декларираното бугарско потекло и се идентификуваа како етнички Бугари“, пишува Каракачанов.

Бугарскиот министер вели дека секое совпаѓање на имињата со политичари во Македонија може да биде случајно.

„Меѓутоа, ако не е случајно и ако овие луѓе се оние кои мислам дека се, се надевам дека и ова е во ред. Сакам да верувам дека повеќе не е кривично дело против ‘македонската чест’ ако македонски политичар, јавна личност или близок роднина по крв се изјасни слободно и како етнички Бугарин без да биде навреден, навреден или исмеван поради тоа. Знам дека на многумина не им е лесно јавно да се откриваат и рекламираат како Бугари, но знам, затоа што некои од нив ги познавам лично, дека тајно ја сакаат мајка Бугарија и сонуваат, како што рече големиот водач на ВМРО Тодор Александров, ‘обединување на целото бугарско племе’“, додаде Каракачанов.

Тој ги повика луѓето од списоците да гласаат за бројот 1 за ВМРО, на бугарските избори.

„Освен право на глас, сите овие ‘истакнати’ македонски Бугари, како и другите над 120.000 бугарски државјани во Македонија имаат право на бесплатна вакцинација против Ковид-19, како и еднаков пристап до здравствениот систем на Бугарија и целата ЕУ. Ова е вистинска солидарност на татковината Бугарија кон нејзините бројни граѓани Бугари кои живеат и во Македонија и низ целиот свет“, додава Каракачанов.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here