17 C
Ohrid
вторник, септември 21, 2021
Почетна Македонија Во Климештани, Требеништа и Мешеишта водата забранета за пиење

Во Климештани, Требеништа и Мешеишта водата забранета за пиење

Translate (Eng):[gtranslate]

Во Охрид водата за пиење ги исполнува условите за здравствено исправна вода за пиење според Правилникот за безбедност на водата за пиење(Сл.Весник на РМ бр 183/2018),освен од две мерни места ,додека снабдувањето со вода во селата е следна:

-с.Климештани-има бактерии(Ешерихија коли,Ентеробактерии) нема резидуален хлор

-с.Мешеишта- нема резидуален хлор

РЕКЛАМА

-с.Волино- водата е здравствено исправна

-с.Требеништа- има бактерии(Ешерихија коли,Ентеробактерии) нема резидуален хлор

-с.Горенци – водата е здравствено исправна

-Аеродром –кујна- водата е здравствено исправна

-Аеродром-Водарка- водата е здравствено исправна

-с.Оровник- водата е здравствено исправна

-с.Подмоље – водата е здравствено исправна

-Иноспектар-с. Лескоец- водата е здравствено исправна

 

ПРЕПОРАКА: Водата од мерните места-Климештани,Требеништа,Мешеишта да се хлорира континуирано за да биде здравствено исправна. Во селата:Климештани,Требеништа како и Мешеишта водата се забранува за пиење ,одржување на лична хигиена како и хигиена на раце, во домаќинствата се додека истата не се третира со хлорен препарат или да се преврива 45-50 минути.

 

Центар за јавно здравје, Охрид

- Реклами -