И покрај забраната од УНЕСКО куќа на 4 спратови никнува во стариот дел на Охрид-експресно добиле дозвола за градба

И покрај тоа што Охридскиот регион е на чекор да го изгуби стусот на заштитено подрачје под капата на Унеско сепак не престанува градбата со која се нагрдува ликот на градот. Група граѓани од Варош од улицата Христо Узунов реагираат дека на само 30 метри од Завод и Музеј ќе никне куќа на 4 ката со што ќе се наруши афтентичноста во старото градско јадро.

Тие бараат стопирање на градежниот објект кој по габарит ,димензии и висина отскокнува од стандарднте пропорции за градба.

Граѓаните велат дека за овој дел од градот донесен е посебен закон за заштита на старото јадро но според нив истиот не се почитува тие  стравуваат дека може да дојде до свлечиште но и нарушување на погледот.

Од Завод и Музеј од Охрид велат дека согласно законот го одобриле проектот и заедно со Управата за заштита на културното наследство моментално работат на расчистување на случајот со соседите за да не си наруши погледот и амбиенталните вредности ,од министерството за култура пак во одговорот кој го добиле граѓаните стои дека проектот е штетен и не смее да има градежни активности на објектот.

Прилог на Сител

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here