Стојанче Ангелов за пожарот на Галичник: Можно е некој да има правено скара, па да го има предизвикано пожарот.

Се уште не се знае која е причинат за пожарот во Галичник, вели директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов за Утрински брифинг.

„Благовремено пожарот во Галичник беше изгаснат, тој не се прошири во селото. Жителите и гостите, како и објектите и куќите не беа загрозени. Се уште не се знае која е причината за пожарот. Во текот на вчерашниот ден од страна на МВР се вршеше увид. Јас лично, заедно со претседателот на МЗ Галичник го разгледавме местото и постои можност причина да е електриката, односно жиците од далноводите кои иминуваат низ боровоата шума. Но ова е паушално тврдење и чекаме на одговор. Теренот кој беше зафатен од пожарот не беше голем, ја исклучувам можноста подготовка од скара да е причината“, вели Ангелов.

Тој вели дека ветерот создал малку поголема паника.
„Ретко кога дува толку силен ветер, пожарот се движел накај селото и постоеше реална опасност тој да се прошири во првите куќи кои се граничат со шумскиот појас“, вели Ангелов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here