Хорор во болница во Австрија-По грешка му ја ампутирале здравата нога па сега мора и другата

Пациентот страдал од низа болести поради кои требало да му биде ампутирана левата нога. Според болницата, направена е „трагична грешка“.

– Шокирани сме кога дознавме дека во вторникот, и покрај почитувањето на сите стандарди, на 82-годишниот маж му беше ампутирана погрешната нога – соопшти клиниката Фрејстад во близина на границата со Чешката Република, додавајќи дека грешката најпрво била забележана при промената на завои во четвртокот наутро.

– Треба да откриеме како настанал овој пропуст, оваа грешка. Сакам јавно да се извинам – рече директорот на клиниката Норберт Фрич.

Австриските медиуми јавуваат дека пациентот, поради тешки болести, првично не бил свесен дека ја изгубил погрешната нога. Се чини дека грешката е направена непосредно пред операцијата, кога било обележано која нога треба да се пресече.

– За жал, грешката што предизвика да се отстрани десната нога наместо левата, е резултат на низа несреќни околности – велат од клиниката.

За жал, пациентот сега мора да остане и без другата нога и таа операција треба да се изврши наскоро.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here