14.6 C
Ohrid
сабота, јуни 12, 2021
Почетна Македонија Фирма од Дебар испуштила отпадно моторно масло во Дебарското Езеро.

Фирма од Дебар испуштила отпадно моторно масло во Дебарското Езеро.

Translate (Eng):[gtranslate]

Фирма од Дебар заработи кривична пријава поради испуштање отпадно моторно масло во Дебарското Езеро.

Според информациите на МВР, полицијата поднесе пријава против правно лице од Дебар за загрозување на животната средина и природата со отпадни материи и против Т. Д. (56) од Скопје и А. Д. (55) од Дебар, одговорни лица во правниот субјект, за несовесно работење во службата.

Полицијата соопшти дека на 19 март одговорните лица дозволиле истекување употребено моторно масло, сопственост на правното лице, во градската канализациска мрежа, а оттука преку поток кај месноста Трап Венец во водите на Дебарското Езеро.

РЕКЛАМА

Со тоа пријавените ги загрозиле животната средина и околината и постапиле спротивно на одредбите од Законот за управување со отпадот, Законот за животната средина и од Правилникот за постапките и начинот за собирање, транспортирање, преработка, складирање, третман и отстранување на отпадните масла.

- Реклами -