23.3 C
Ohrid
среда, август 4, 2021
Почетна Македонија Со 60.000 вакцинирани граѓани заврши со работа Регионалниот вакцинален пункт Охрид-дело на...

Со 60.000 вакцинирани граѓани заврши со работа Регионалниот вакцинален пункт Охрид-дело на СОС БАЛКАНМЕДИА Охрид.

Translate (Eng):[gtranslate]

Со пригодна завршна свеченост во организациј на СОС Балканмедиа Охрид, завршува работењето на Регионален вакцинален пункт во Охрид.

58.000 вакцинирани и ревакцинирани граѓани од општините Охрид, Струга,Дебар, Кичево, Дебарца и Ресен помина во изминатите 75 дена низ Регионален вакцинален пункт во Охрид.

Комплетното опремување , и оддржување на Регионален вакцинален пункт во Охрид беше дело на СОС БАЛКАНМЕДИА Охрид, не помогнати ниту од општините ,кој патем беа обврзани да го помагаат работењето на вакциналниот пункт.

РЕКЛАМА

За вистината да биде јавно обзнанета!

Се започна на средината на април месец кога министерството за здравство и владата на РСМ удлучија да направат регионални вакцинални центри во 5 градови и тоа :Охрид,Битола, Кавадарци, Куманово и Тетово.Од кога Општина Охрид јавно се произнесе дека не е во можност да направи региоанлен вакцинален центар,пред се од финасиски причини,бев повикан и од минситерот з аздравство Филипче, а ден потоа и од градоначалникот на Охрид Константин Георгиески.На средбата со министерот Филипче бев категорилен и ветив дека за само три работни дена Спортска сала „Билјанини Извори“ во Охрид ќе биде комплетно опремена по сите светски стандарди за масовсна вакцинација на граѓаните . Ветено сторени!За само 3 дена СОС БАЛАКНМЕДИА Охрид ,спортската сала „Билјанини Извори“ ја претвори во Регионален вакцинален пункт и , со тоа и официјално спортската сала прерасна во втора сала во Макеоднија во вакцинален пункт,првата беше Арена Филип 2-ри во Скопје, каде во целост инвестира државата , додека салата во Охрид е комплетна донација на СОС БАлканмедиа и нејзините партнери.

Од градоначалникот на Охрид побарав и онака гломазната општинска администрација ,кој патем тешко им оди нешто да работат, да биде вклучена во делот на администарција за опслужување на вакциналниот пункт,наместо да се даваат 1.400,000,оо денари коклу што барал Црвениот Крст од Охрид за прајќање волонтери во РВП Охрид! На ова барање на СОС БалакнМедиа ,добивме потврден одговор од страна на градоначалникот и беа испратени 24 административци да го опслужуваат РВП во првите 14 дена од нивното работење.Веднаш од министерството за здравство беа испратени две координаторки од Мој Термин за да извршат обука за работа на административците.По истекот на 14 дена , повеќе од општинските работници кој го осплужуваа пунктот ,се вратија во Општина Охрид,а некој од нив , оние вредни, искрени работници, останаа да работат до крај на работењето на РВЦ Охрид.Останатиот поериод од административно работење на РВЦ Охрид најголема заслуга имаат фирмите ЈП „Охридски Комуналец“,ЈП„Водовод“Охрид и ЈП „Градски Пазар“Охрид,кој де факто беа носители на најголемиот административен товар во пунктот и, на нив во оваа прилика им сме бескрајно благодарни.

Др.Балески и Др.Константиноски,најдоброто од Македонија.

Од една страна опремањето на вакциналниот пункт како предизвик го надминавме првиот ден,но организацијата на медицинскиот дел на работењето мораше да го преземат оние кој најдобро тоа го знаат и умеат.Од една страна директорката на ЈЗУ ЗДравствен Дом Ајсел Зејноска од првиот ден започна со ширење на Хистерија,но својствено на нејзе и работењето со РВЦ го заврши на ист начин,со лаги , манипулации, конструкции,навреди и келевети,нешто за што ќе мора миснистрерот за здравство да обрни внимание кој се водат здравствени установи во РСМ?!!

Севкупната организација на медицинскиот дел беше препуштена на двакца лекари Др Горан Балески и Др Ѓоко Константиноски.Овој лекарски тандем буквално го доведе до совршенство процесот на вакцинација на граѓаните.За таа цел беа ангажирани 40 медициснки сестри и 10 лекари од ЈЗУ Општа Болница Охрид и центар за јавно здравје Охрид во работењето на РВЦ Охрид цели 60 дена ,кој де фактот. беа и столбот во работењето на РВЦ..

ЗДравствен Дом Охрид,дел работници ,дел бизнисмени!

Поголем дел од проблемите во работењето на РВЦ Охрид генерираа од работењето на одредени вработени во ЗДравствен Дом Охрид .Имаше се и сешто , од нудење на поткуп, до внесување на лица за вакцинација преку делот за итна медицинска помош,па до секојдневни сплетки од директорката Ајсел Зејноска која со закани и испади сакаше да делува кај сите вработени во пунктот!Зејноска била лута на Балески ,зошто токму тој давал изјави на медиуми, токму тој бил одреден за кординација на медицинскиот дел на пунктот,а не Ајсел Зејнел и, од тој момент започнува дневната омраза на Зејнел кон сите во пунктот….!Поголем дел од кадарот на Здравствен дом Охрид поради нерегуларности во своието работење, во смисол на прекуредни вакцинации, обиди за издавање на вакцинални картони, примање на поткуп, беше остранет од Вакциналниот пункт, но за тоа секако дека треба одоговорност да сноси токму првиот човек на Здравствен Дом Охрид Ајсел Зејноска…

Завршеток на работа на вакцинален пункт.

Секоја успешна прикаска наидува и на позитивни, но поради нашиот менталитет и на мнгоу негативни коментари, пред се и над се од оние од внатре инволвираните.

Да биде јасно, ниту партија ,ниту нација,а ниту вера не не интересираше во работа на РВЦ,едноставно сите за нас беа рамноправни граѓани.Ваквата поставеност наиде на отпор кај македонската квази елита, која со памет дека се тие богови и дека можат да прават што ќе посакаат, во РВЦ Охрид наидоа на отпор,едноставно се почитуваа термините на граѓаните и немаше привилегирани граѓани…

Заедно со Илкер Мустафа, Сања , Јована, Ангел, и со поголем дел од вработените, направивме пример како треба да функционира еден регионален вакцинален пункт.Од СОС балканмедиа се обебзедија оброци за сите вработени , сокови, десерти ,а за сите оние кој се вкцинираа пунктот беше редовно снабден со флаширана вода.Имавме и среќни моменти на запросување, срекни моменти кога во посета ни дојдоа дечќината од охридската градинка ,имаше и шеги , но имаше и стресни моменти кога имавме колапси на пациенти,за среча се добро се заврши.

Да се одржува еден пункт изискува и големи материјални издатоци,така СОС БалакнМедиа Охрид издвои над 16.000 евра за работа на пунктот:

 

Испишавме нови страници во историјата на Македонија, покажавме и докажавме како пет поединци може да создаде ,да води и успешно да опслужи 60.000 граѓани,ние работевме болонтерски во права смисла на зборот,додека другите беа платени од буџетот на граѓаните на Македонија.

- Реклами -