18.9 C
Ohrid
сабота, септември 18, 2021
Почетна Македонија Скопјанецот Андреј креира уникатни дигитални валути за централни банки ширум светот-Иновативност

Скопјанецот Андреј креира уникатни дигитални валути за централни банки ширум светот-Иновативност

Translate (Eng):[gtranslate]

Еден млад човек, по име Андреј Коцевски, роден во Скопје и израснaт на скопскиот асфалт, е школуван на University College London каде ги совладува знаењата од областа на бизнис и ИТ, во едно релаксирано попладневно пиење на фредо на сред врелото Скопје, ми кажа вака:

“Еден ден кредитните картички ќе станат дел од историјата и сите провизии што досега ги земаат големите конгломерати ќе се вратат во џебовите на малите компании и кај граѓаните. Исто така, банкарските кризи ќе станат дел од минатото, па целиот ризик ќе го превземат централните банки.”

И ако сметате дека овие фрази се само добро меморирани вистини, на еден млад човек кој на светот гледа како на подобро место за егзистирање, да…имате право. Но, запомнете го името на С чија компанија Whisper Cash, наскоро ќе го освои светот со првата целоснo офлајн декретна дигитална валута која ќе може да се имплементира на секакви паметни картички и во секои високо-безбедни микрочипови. Во моментов компанијата на Андреј е во преговори со девет централни банки ширум светот кои вкупно претставуваат околу 1 милијарда луѓе и 20% од глобалниот бруто домашен производ. Во очекување се да го комерцијализираат нивниот производ со една од Централните Банки во Јужна Америка, а една од главните банки во Европа подготвува да издаде статија во која ги спомнува Whisper Cash и нивната иновативна технологија.

РЕКЛАМА

Со WhisperCash картичките е возможно да се прават непрекинати офлајн плаќања без никаква екстерна конекција:интернет, телекомуникациска мрежа, блутут… Со други зборови: Добредојдовте во новата ера, во која една компанија која стартува оттука, веќе го освојува светот.

Новинар Љубица Ангелкова за повеќе детали Иновативност.Мк

- Реклами -