18.9 C
Ohrid
сабота, септември 18, 2021
Почетна Македонија Не работел согласно закон: Разрешен директорот на НУБ Фремзим Даути.

Не работел согласно закон: Разрешен директорот на НУБ Фремзим Даути.

Translate (Eng):[gtranslate]

Директорот Фремзим Даути се разрешува од должноста директор на Националната установа Национална и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“-Скопје, поради работа која не е во согласност со закон и статут и во други случаи предвидени со закон, врз основа на член 33, став 2 од Законот за културата, соопштија од Министерство за култура.

По повеќемесечни инспекциски надзори спроведени од страна на Министерството за култура во 2021 година, утврдени се низа сериозни неправилности во работата на директорот од аспект на Законот за културата и Законот за библиотеките.

Врз основа на утврдената фактичка состојба констатирана при инспекциските надзори, министерката за култура Ирена Стефоска оцени дека се исполнети законските услови за разрешување од должноста директор на Националната установа, Национална и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ – Скопје пред истекот на мандатот.

РЕКЛАМА

До избор на нов директор, заради непречено функционирање на оваа установа, назначен е в.д. директор од редот на вработените.

- Реклами -