Италија ќе ви плати 28 000 евра ако се населите во помало гратче-еве ги условите

Властите во италијанскиот регион Калабриа, имаат нов план за решавањето на проблемот со намалената популација во градовите и селата. Тие објавиле посебна понуда – ќе им платат 28.000 евра на сите оние кои се заинтересирани да се вселат во некоја од куќите кои со години се напуштени.

Меѓутоа, италијанските власти наведуваат важен услов кој мора сите заинтересирани да го исполнат, потребно е парите да се искористат за започнување на сопствен бизнис или за вложување во некој од веќе постоечките локални бизниси.

Покрај тоа, во предвид ќе бидат земени само лицата помлади од 40 години и мора да се преселат во Калабриа 90 дена од моментот кога нивната апликација ќе биде прифатена. Италијанските власти се надеваат дека на овој начин ќе ги привлечат младите луѓет кои сакаат да работат и основаат семејство ќе ја ревитализираат целата област.

Да се потстетиме дека ова не е првпат италијанските власти да нудат вакви понуди со цел да се зголеми населението во селата. Во последните неколку година сѐ попопуларен е трендот за продавање на куќа за едно евро, а сѐ со цел да се ревитализираат локациите од кои Италијанците ги напуштаат за поголемите градови поради работа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here