Шефот на СЗО Србија-ДАЛИ ТРЕТАТА ДОЗА ЌЕ БИДЕ ДОВОЛНА ЗА МАКСИМАЛНА ЗАШТИТА ОД КОРОНАТА –

Се надеваме дека 40 проценти од светското население ќе биде вакцинирано до крајот на годината, а 70 проценти следната година. Така, ќе го намалиме ризикот од појава на нови видови на вирусот, така што можеме да очекуваме вирусот да биде ставен под контрола, вели за Блиц.рс д -р Маријан Ивануша, шеф на канцеларијата на Светската здравствена организација во Србија .Ивануша додава дека вакцинацијата во Србија е добро организирана, дека почетокот бил добар, но сега можеме да видиме дека процесот значително забави.„Верувам дека недостатокот на време не е причината“, вели д -р Ивануша.

Според него, се чини дека неколку фактори влијаат врз зголемувањето на преносот на вирусот: нови видови на вирус, олабавување на мерките, поголема циркулација на луѓе во текот на летото, како и недоволен број вакцинирани лица.

„Верувам дека проценката на епидемиолозите во Србија се базираше првенствено на добра почетна покриеност со вакцинација, што, за жал, многу забави во Србија во овој период. Се уште имаме голем број на оние кои не се вакцинирани, така што зголемувањето на бројот на нови случаи е сигурно, особено кога имаме предвид дека луѓето, не само во Србија, се однесуваат како да исчезнала короната“, вели овој лекар.

„Имаме се поголем доказ дека вирусот на делта се пренесува побрзо, но точниот механизам останува нејасен. Една неодамнешна студија од Кина сугерира дека постои побрза репродукција на вирусот (што доведува до скратување на периодот на инкубација) и дека дозата на инфекција е многу пати поголема отколку кај претходните вируси. Вакцините продолжуваат да штитат од сериозни болести и смрт кога луѓето се изложени на вирус на делта, но вакцината е помалку ефикасна во спречувањето на поблаги форми на болеста“, вели Ивнуша.

На прашањето дали третата доза од вакцината ќе биде доволна за максимална заштита од короната, тој вели:

„Од позиција на СЗО, пред се мора да размислиме за глобалната перспектива. Се уште немаме доволно дози за вакцинирање ранливи категории и здравствени работници и тоа треба да биде наш глобален приоритет. Покрај тоа, во Србија треба да видиме како да ги вакцинираме оние што не се вакцинирани, бидејќи тоа сега е поголем приоритет. Не сум сигурен дека во овој момент можеме да зборуваме за максимална заштита, засега зборуваме за заштита од потешки форми на болест и смрт со цел да се спасат човечки животи и да се намали товарот на здравствениот систем. Според тоа, треба да размислиме за целосна вакцинација со две дози од сите оние кои се уште не се вакцинирани. Можеме потенцијално да размислиме за третата доза кај оние луѓе кои ги оправдаа сомнежите дека по првите две дози не стекнале имунитет што ги штити од потешки форми на болести и смрт“, вели овој лекар.

 

Извор. Блиц.рс

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here