После силните пожари кои ја зафатија Македонија, волците слегоа исплашени и гладни во селата и нивите. (Видео)

Волци кои слободно шетаат во малешевските ниви барајки храна и засолниште од пожарите е само еден од примерите за огромната катастрофа која го снајде Малешевскиот регион.
Димче Беќарски од село Умлена кој утрово ја забележа појавата, вели дека по пожарите волците шетаат слободно и се закана за сточарите и нивниот добиток.

– Волкот го забележав утрово додека собирав „јонџа”. Стоеше мирно, бараше правец кон кој може да се упати. Синоќа татко ми забележал уште два волка во близина на селото. По пожарите веројатно бараат како да се скријат, но поради оголените дрвја сега немаат каде, рече Беќарски.

Според него, сега претстои опасност за добитокот поради што сточарите треба да направат се за да го заштитат.

-Тоа мора да го направат, бидејки волците се подготвени се да нападнат, а со тоа и да направат голема штета, додаде Беќарски.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here