Се заоструваат мерките во Црна Гора

view over the oldtown and bay of Kotor, Unesco World Heritage Site, Crna Gora, Montenegro, The Balkans, Europe

Се заоструваат мерките за заштита од корона вирусот, а тоа нема да им се допадне на гостите но и на угостителите.
Епидемиолошката состојба во Црна Гора станува сериозна, а здравствените власти воведуваат нови мерки со цел да се стабилизира состојбата.

Директорот на Институтот за јавно здравје Игор Галиќ ги соопшти новите мерки:

“Ослободете се од простатитисот и срамот во кревет, за 7 дена животот ќе ви се промени! ”
На црногорските државјани и странци им е дозволен влез во Црна Гора само доколку имаат еден од следниве четири докази:

– Да бидат целосно вакцинирани и со една доза вакцина за КОВИД-19;

– Да имаат негативен PCR тест за SARSCov-2 не постар од 72 часа;

– Да имаат докази дека прележале КОВИД-19 (дека не поминале помалку од 14 дена и не повеќе од 180 дена од позитивен PCR или брз антиген тест);

– Да поседуваат негативен брз антиген тест за SARSCov-2 не постар од 48 часа.

„Доколку лицата, без разлика дали се наши државјани или странци, со постојан престој во Црна Гора, не поседуваат ниту еден од четирите докази, тие се испраќаат на четиринаесетдневна самоизолација, која може да се прекине по шестиот ден од влезот во Црна Гора со негативен PCR тест“.

“Од друга страна, во Црна Гора безусловно продолжува да се влегува од Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Албанија, Косово и Северна Македонија. Ова се однесува на граѓаните на Црна Гора и граѓаните на овие земји”, објасни Галиќ.

Секој што ќе влезе во Црна Гора е должен да ги почитува здравствените мерки во согласност со здравствената опомена на Институтот за јавно здравје, која е достапна на сите гранични премини и на веб -страницата на Министерството за здравство на Црна Гора и Институтот за јавно здравје, додаде Галиќ.

Свадби, родендени и други приватни прослави што се организираат во угостителски објекти може да се одржат со барем еден од доказите од Националниот дигитален КОВИД сертификат, кој мора да го поседуваат и домаќините и гостите на настанот, а тоа се:

– Да бидат целосно вакцинирани и со една доза вакцина за КОВИД-19;

– Да имаат негативен PCR тест за SARSCov-2 не постар од 72 часа;

– Да имаат докази дека прележале КОВИД-19 (дека не поминале помалку од 14 дена и не повеќе од 180 дена од позитивен PCR или брз антиген тест);

– Да поседуваат негативен брз антиген тест за SARSCov-2 не постар од 48 часа.

Угостителскиот објект е должен да назначи лице кое ќе ги почитува пропишаните мерки. Потсетуваме, изведувањето музика во живо во угостителските објекти е забрането.

„Простори од областа на културата што вклучуваат истовремено присуство на неколку лица во ист простор (театри, кина, музеи, галерии и сл.) може да се посетат ако лицето има барем еден од четирите докази од Националниот Дигитален КОВИД сертификат. Секоја установа е должна да одреди одговорно лице за контрола на пропишаните мерки “, изјави Галиќ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here