8.9 C
Ohrid
недела, октомври 24, 2021
Почетна Македонија Македонските пожарникари се уште имаат југословенска опрема, најстарите се од 1966-година. (Видео)

Македонските пожарникари се уште имаат југословенска опрема, најстарите се од 1966-година. (Видео)

Translate (Eng):[gtranslate]

Стари возила, донесени уште во времето на поранешна Југославија. Ваква е сликата со 70% од противпожарните возила во Северна Македонија. Најстарите се од 1966 година.

Охридската служба за гаснење пожари располага со шест возила но во моментот само четири се во функција.

Проблем е и дотраената опрема наменета за пожарникарите. Ова возило за гаснење на пожари марка ФАП е од 1983 година. Со него располага противпожарната единица во Охрид и има капацитет од 8000 литри вода. Во Охрид е донесено во време на поранешна Југославија. Останатите противпожарни возила се од 1988 и 2000 година, а најновото е од 2010 година.

РЕКЛАМА

„Располагаме со шест противпожарни возила, но две возила ни се со мал дефект. И тие дефекти ќе се отстранат и сите возила ќе бидат во функција. Моментално сме со четири возила, но со три функционираме на ниво“ вели Спасе Прентоски, командир на противпожарна единица во Охрид.

Сето ова на пожарникарите им го отежнува нормалното функционирање и делување на терен, иако секогаш велат дека прават максимални напори за да успешно се справат со огнената стихија. Неодамна имале четири пожари кои се појавиле во исто време. Дополнителен проблем е старата и дотраена заштитната опрема. И онаа која ја имаат е донација од Холандија и Швајцарија и е од 2010 година.

„Сликата е загрижувачка. Работиме со застарена опрема. Некоја што е понова е донирана но и таа веќе не е ефикасна, односно е износена. За во шумски големи пожари не може да се користи. Со таа опрема и со чизми кои ги користиме за урбана средина за во шума ни се отежнува работата. Доста и ризикуваме“ вели Борко Јанкулоски, пожарникар -спасител.

„И работната униформа со која доаѓам на работа и заштитната опрема за доближување до пламен е од ист материјал што не треба да е така. Потребно е да се набави нова заштитна опрема за пожарникарите. Од обувки, одело, панталони за доближување до одредени пожари. Кај нас не е набавено од 2002 година, кога бевме под Министерство за внатрешни работи“ вели Спасе Прентоски, командир на противпожарна единица во Охрид.

ИЗВОР ГЛАСОТ НА АМЕРКИКА-ЗА ПОВЕЌЕ ДЕТАЛИ ТУКА