Вечна Слава: Три години од смртта на нашиот “Рамче”

Пред три години на денешен ден, 25 август, од струен удар во скопското село Орешани на 67-годишна возраст почина доајенот на македонското глумиште Ванчо Петрушевски. Дипломирал на Отсекот за драмски актери на Вишата музичка школа во Скопје во 1975 година.

Оттогаш како актер работи во Драмскиот театар во Скопје, сè до неговото пензионирање во 2017-та година.

Ванчо Петрушевски беше активен на повеќе полиња и надвор од театарот, како водител на кулинарско шоу, снимаше филмови, а негова пасија беше и сликарството.

Тој е еден од творците на серијата Македонски народни приказни. Многу генерации го препознаваат по ликот на Рамче. Воедно е и еден од првите Македонци кои настапиле во странски филм. Кај нас го снимил филмот Досие КА по негово сценарио и продуцентство, а истовремено ја толкувал и главната улога.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here