Има училишта со полски тоалети, ама има и дигитален учебник по математика

Сведоци сме на разни објави на социјалните мрежи, сведоштва на родители и ученици, дека се уште постојат училишта низ нашата држава во кои нема вода а има полски тоалети. Но тоа очигледно не и е важно на министерката за образование Царовска, која, наместо да се фокусира на главните проблеми, таа се фокусираше на дигитализација и менување на концепцијата за основно образование.

На една недела пред почнувањето на новата учебна година, беше промовиран првиот дигитал учебник по математика.

„Очекуваме овој материјал да предизвика интерес за создавање нови иновативни материјали, размена на искуства со колегите, како и можности за заеднички активности во различни мултиетнички и мултикултурни средини. Овие материјали нудат широк спектар на задачи за решавање проблеми насочени кон подобрување и зајакнување на математичките вештини, функционален напредок, токму во деловите каде што учениците покажаа послаби резултати на меѓународните тестови по математика“, се вели во соопштението.

Ова се само дел од сликите кои се објавуваат на интернет, за состојбата на училиштата во руралните средини. Да се надеваме дека во меѓувреме се реновирани и изградени нови достоинствени тоалети.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here