16.3 C
Ohrid
понеделник, мај 16, 2022
Почетна Македонија Царовска: Потребни се 8000 денари за едно дете за почеток на учебната...

Царовска: Потребни се 8000 денари за едно дете за почеток на учебната година

Translate (Eng):[gtranslate]

Министерката за образование Мила Царовска во „Тема на денот“ во Дневникот на Сител рече дека на едно семејство му се потребни минимум 8.000 денари за почеток на учебната година.

„Сигурно дека ако се пресмета и таблетот, нѐ чини некаде околу 8.000 денари минимум. Она коешто значи припремање за школска година за едно дете. Но затоа е значајно дека оваа година сите училишта се опремија со дидактика каква што досега немале. Прво и четврто одделение по новите програми, училиштата купија надгледно средство за секое дете, за да се олесни потребата од дополнителни материјали на родителите. Но, основниот прибор, сепак, ученикот го носи од дома,“ рече Царовска.

Вели дека Центрите за социјална работа стојат на располагање за социјално-загрозените семејства, додавајќи дека тие ќе им помогнат со еднократна парична помош.

„Да не заборавиме дека кога бев министерка за труд воведов и образовен и детски додаток кои што не се мала сума за две деца. Околу 3.000 и 3.800 денари добиваат родители чиишто деца се во школо и што се малолетни, а се од ранливо семејство. Тие пари се за децата. Затоа се вели Образовен додаток и Детски додаток. И ги добиваат на месечно ниво за да може да ги сервисираат овие потреби, коишто се побаруваат,“ вели Царовска.

Сител