Секој што ќе навреди пратеник ќе биде казнет од 500 до 1.000 евра

Секој што ќе навреди пратеник ќе биде казнет од 500 до 1.000 евра
Министерството за внатрешни работи на Словенија предложи казна од 500 до 1.000 евра за несоодветно однесување кон највисоките претставници на државата, пратениците во Националното собрание, уставните или врховните судии. Владата веќе даде согласност за предложениот амандман на законот за јавен ред и мир, а одлуката треба да се донесе во Националното собрание.

Одлуката забранува навреда или викање по службеници или какво било друго малтретирање.

Владата одлучи да се согласи со измените на Предлог -законот за изменување и дополнување на Законот за заштита на јавниот ред и мир, подготвен од Министерството за внатрешни работи на Словенија, и по коментарите на Законодавно -правната служба на Националната Собрание.

Според владата, измените одредуваат квалификуван облик на прекршок доколку таквото однесување е насочено против службено лице во врска со службени работи и против највисоките претставници на властите на Република Словенија или нивните роднини.

„Со оглед на зголемените закани кон пратениците и другите високи државни функционери во последно време, ваквите случаи на недолично однесување ќе можат да се гонат“, рече словенечката влада.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here