Ќе ја претставува Македонија на Олимпијада а доби само 10.000 денари помош од општина Крушево.

Претставникот на Македонија на Зимски олимписки игри (ЗОИ) во Пекинг (4-20 февруари), Ставре Јада, денеска преку социјалните мрежи се пожали на односот на општина Крушево, поради сумата што му била доделена како помош за настап на претстојниот собир на најдобрите светски спортисти во зимските спортови, пишува Фокус.

„Денеска од општина Крушево ми беа доделени срамни 10.000 денари, пари со кои не можам да ги покријам основните трошоци, а пред еден месец, таа обезбеди финансиска помош и службено возило до БиХ за целосно новата биатлон-федерација. Сакам да поставам неколку прашања до општина Крушево и тоа дали овој е начинот на кој се поддржуваат младите спортисти од градот и зошто општината има двојни аршини при финансирање на спортистите? Но, и со оваа сума на пари, јас гордо и достоинствено ќе го претставувам Крушево и Македонија на ЗОИ во Пекинг“, напиша меѓу другото Јада на социјалните мрежи.

 

Од друга страна, Андреј Николоски од Општина Крушево порача дека толку се можностите и дека го разбира револтот на нашиот натпреварувач.

 

Како претседател на Совет, ја разбирам разочараноста на еден од најуспешните спортисти во моментов, Ставре Јада. Советот донесе одлука за доделување на средства како поддршка на учесникот на Зимските олимписки игри во Пекинг, Кина, кои секако се малку и не се доволни.

Најпрво, можностите на општината се тие. Општината и советот одделуваат максимално средства за спортисти и спортски клубови. Секоја година општината објавува повик за спортски клубови и невладини организации чија вредност е околу 300 000 денари за клубовите и 100 000 за невладини организации. Ова се навистина малку средства за скијачките клубови, фудбалскиот, одбојкарскиот и други, како и за активните невладини и Црвен Крст“, вели Николоски.

Извор:Фокус

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here