Путин го потпиша законот: Доживотен затвор за педофилите

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша закон со кој се предвидува доживотна казна затвор за педофилите кои ќе го повторат делото. Документот е објавен на официјалната веб-страница на правни информации.

Според новиот закон, доживотен затвор ќе важи за педофилите за сексуално злоставување деца на возраст под 18 години (претходно до 14 години), како и за случаите во кои жртви се две или повеќе деца.

Законот се применува и за ситуации кога кривичното дело е придружено со друго тешко или екстремно сериозно кривично дело.

Релевантните измени ќе се појават во членот 131 („Силување“) и 132 („Насилни дејствија од сексуална природа“) од Кривичниот законик на Русија.

Истрагата за овие кривични дела ќе биде во надлежност на Истражниот комитет.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here