Во отсуство на работници Словенија ќе вработува пензионери

Во отсуство на работници Словенија ќе вработува пензионери
Насловна › Вести › Актуелно › Во отсуство на работници Словенија ќе вработува…01.02.2022
Одбери категорија
Во отсуство на работници Словенија ќе вработува пензионери
Владата на Словенија поради недостигот на работна сила одлучи да го надомести тоа преку поголемо активирање на пензионерите. Мерката се очекува да стапи во сила до крајот на годинава.

Имено, Владата на Словенија усвои предлог-закон за интервентни мерки за поддршка на пазарот на труд, со што ќе се овозможи зголемен обем на повремена и привремена работа на пензионерите поради недостаток на работна сила поради бројни болести и карантини. Мерката се очекува да стапи во сила до крајот на годинава.

Пензионерите отсега ќе можат да извршуваат најмногу 90 часа привремена или повремена работа во календарски месец. Исто така, најмногу 120 часа во календарски месец, но не повеќе од три пати во календарската година.

извор: biznisinfo.mk

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here