Децата со попреченост добро знаат дали некој ги сака или не, ни требаат механизми за заштита на сите деца

Не постојат добри и лоши деца, сите се различни и искрени. Да се отфрли дете со попреченост од страна на деца е прифатливо бидејќи кога децата се мали, тие додека да запознаат нешто ново и различно вообичаено го одбиваат. Им треба време и поддршка од возрасните. Она што е значајно е каква поддршка ќе добијат овие деца за да го прифатат детето со попреченост од страна на своите родители?

Случајот со 10-годишната Ембла Адеми од Гостивар, која не ја почувствува радоста од повторното враќање во училишните клупи зашто родителите не ги пуштија децата на училиште и со петиција барале девојчето до Даунов синдром да не учи во исто одделение со другите деца, е слика на нашето општество каде секој секого етикетира и отфрла доколку е малку различен, вели доц. д-р Јасмина Трошанска. Професорката на педагошки факултет, на отсек за специјална едукација и рехабилитација вели дека е потребно да влијаеме врз децата и кај нив да развиваме позитивни особини, емпатија, чувство за заедничка припадност и придонес во општеството. Секој може да даде свој придонес.

На децата им треба поддршка од возрасните

Не постојат добри и лоши деца, сите се различни и искрени. Да се отфрли дете со попреченост од страна на деца е прифатливо, бидејќи кога децата се мали, тие додека да запознаат нешто ново и различно вообичаено го одбиваат. Им треба време и поддршка од страна на возрасните. Она што е значајно е каква поддршка ќе добијат овие деца за да го прифатат детето со попреченост од страна на своите родители? Тука ќе истакнам една поука на Марија Монтесори која сите ние треба добро да ја запомниме: „Патот по кој се јакнат слабите е пат по кој се усовршуваат јаките“. Ако сакате вашите деца да бидат совршени, тогаш на нив им требаат и послабите, преку помагање тие развиваат особини кои вие како родители не можете да им ги развиете – вели Трошанска.

Законот за основно образование преку членот 5 нуди заштита од дискриминација и промовира еднаквост. Свеста за децата со атипичен развој треба да се развива не само кај децата, туку и кај родителите.
За повеќе детали,Тука

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here