13.9 C
Ohrid
сабота, декември 2, 2023
ПочетнаМакедонијаМето Колоски: Апел до сите Македонци во светот, ајде да им помогнеме...

Мето Колоски: Апел до сите Македонци во светот, ајде да им помогнеме на Македонците во Бугарија.

МЕТО КОЛОСКИ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ОБЕДИНЕТАТА
МАКЕДОНСКА ДИЈАСПОРА:
ГO АКТИВИРАМЕ АЛАРМОТ ЗА ДА СЕ ОБЕДИНИМЕ, ЗАТОА
ШТО БУГАРСКИОТ УСТАВ ГАРАНТИРА ЗАШТИТА НА
МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО А ТОА НЕ ГО ПРАВИ ВО
ПРАКСА!

До моите сограѓани Македонци и пријатели на Македонија кои се грижат
за иднината на Македонија, која е раскрсницата на Балканот:
Ова е повик за акција и крик за помош – ние, кои живееме во странство,
сме привилегирани затоа што земјите во кои живееме не го негираат
нашиот етнички македонски идентитет, јазикот во места како Австралија,
Канада, Германија, Франција, САД, Обединетото Кралство и повеќе
нации.
Имајте на ум, политиките на овие народи кон Македонија се разликуваат,
не секогаш биле конзистентни и понекогаш ја промовирале
дискриминацијата на Македонците преку штетни политики, како што е
поддршката и имплементацијата на Договорот од Преспа, со кој
незаконски го смени името на Македонија без јавно одобрување на

 

Ако наскоро не се собереме, не формираме коалиција на организации од
македонската дијаспора, се обединиме, ги повлечеме нашите ресурси и им
помогнеме на оние на кои им се негира нивниот етнички македонски
идентитет – тие заедници ќе продолжат да бидат дискриминирани, а
нивните потомци ќе продолжат да се асимилираат заборавајќи ги своите
корени . Кога во 1913 година беа поделени териториите на македонските
предци, целта на бугарските, грчките и српските монархии и војски беше
да го уништат етничкиот македонски идентитет и богатата култура. Ние
постоиме!
Обединетата македонска дијаспора работи на враќање на штетите
направени во изминатите 100 века.
Го активирам алармот – пред да биде предоцна.
Иако цврсто верувам дека Бугарија и Македонија, како соседи, треба да
работат на зајакнување на врските меѓу луѓето, проширување на
економските можности и трговија, се надевам дека граѓанските права на
македонското малцинство во Бугарија нема да бидат дополнително
загрозени и загрозени. Македонците во Бугарија се бугарски државјани –
бугарскиот устав ги гарантира тие права и Бугарија мора да се помири со
постоењето на ова малцинство и да им ги овозможи целосните права и
заштита според бугарскиот устав.
Етничките Македонци во Бугарија повеќе не можат да се гледаат како
комунистичка измама или инструмент на Републиката за мешање во
внатрешните работи. Етничките Македонци во Бугарија (како во Грција)
се незгодна вистина, со која бугарските власти мора да се соочат порано
или подоцна, особено затоа што етничките Македонци бараат основни
права што повеќето нации би им ги дале на малцинската група во нивната
земја. Постапувањето со малцинствата на респектабилен начин не би
било егзистенцијална закана за бугарската држава и би ѝ овозможило да
помине покрај наративот заклучен во 19 век и од времето на Договорот од
Сан Стефано.
Ние, Македонците, мора да и помогнеме на Бугарија, нејзините лидери и
општеството да се помират со своето минато и конечно да го признаат
македонското малцинство во нејзините граници без дискриминација и
асимилација.
Сега да го анализираме бугарскиот Устав:
Член 6 (2): „Сите граѓани* се еднакви пред законот. Нема да има
привилегии или ограничување на правата врз основа на раса, национално
или социјално потекло, етнички самоидентитет, пол, религија,
образование, мислење, политичка припадност итн…“
Член 29: „(1) Никој не смее да биде подложен на тортура или на сурово,
нечовечко или понижувачко постапување или на насилна асимилација.
Член 36: „(2) Граѓаните чиј мајчин јазик не е бугарскиот имаат право да
учат и да го користат својот јазик заедно со задолжителното изучување на
бугарскиот јазик.
Член 40: „(1) Печатот и другите средства за масовно информирање се
слободни и нема да бидат подложени на цензура.
Член 43: „(1) Сите граѓани имаат право на мирно и невооружено
собирање на состаноци и демонстрации.
Член 54: „Секој има право да ги користи националните и универзалните
човекови културни вредности и да ја развива сопствената култура во
согласност со неговата етничка самоидентификација, која ќе биде
признаена и гарантирана со закон“.
Член 57: „(1) Основните граѓански права се неотповикливи.

spot_img
ПОВРЗАНИ СТАТИИ

Најпопуларни

Повеќе постови

Полицијата заплени автомобил, со вештачење и ДНК анализа ќе се проверува дали во него била Вања

Врз еден автомобил кој полицијата го заплени доцна синоќа се врши форензичка анализа. Целта е да се утврди дали е поврзан на било каков...

Исчезна 13 годишно девојче од Кочани. Пратила порака дека заминува во странство

Исчезна 13 годишно девојче од Кочани. Пратила порака дека заминува во странствоЗ.Н. (32) од Кочани пријавила исчезнување на нејзината 13 годишна ќерка. Според пријавеното,...

Приведени пет лица поврзани со исчезнувањето на 14-годишната Вања

Пет лица се приведени доцна синоќа поврзани со случајот на исчезнувањето на 14 годишната Вања Ѓорчевска, истрагата има напредок но во интерес на истрагата...

Македонија ќе произведува дронови и малокалибарска муниција, ќе има една од најголемите, ако не и најголема фабрика за производство на муниција во југоисточна Европа

Македонија започнува со сериско производство на дронови, Инфомакс ексклузивно го дознава името на првиот македонски дрон!Македонија ќе произведува дронови и малокалибарска муниција, ќе има...