Како бебе се родила со брада: Родителите ја дале во циркус. (ФОТО)

Родителите се шокирале кога виделе дека нивното бебе има брада како возрасен, но наскоро се утешиле кога сфатиле дека нивната ќерка – каква што е – е единствената можност да се збогатат.

Таа имала помалку од една година кога била вклучена во изложбата на изроди на патувачкиот циркус на Финес Тејлор Барнам.

Девојчето го доби името „Дете Есав“, според влакнестиот брат на Јаков од библиската приказна.

Таа била опишана како „најневеројатниот пример за влакнест после Есав“ и така започнала нејзината успешна кариера уште пред да почне да чекори.
.
Таа била толку популарна што Барнам ѝ понудил на нејзината мајка тригодишен договор, со месечна претплата од 150 американски долари.

Сепак, тоа ќе биде циркуска атракција многу подолго отколку што било предвидено со првиот договор.

Детето Исав“ прво станало „Жена Исав“, а потоа „Жена со брада“.

Ја привлекувала публиката нагласувајќи ги женските атрибути, создавајќи контраст на брадата: носела модерна, женствена облека и научила да свири мандолина.

Нејзиниот метод се покажал како успешен. Ени Џонс станала една од најнезаборавните атракции на изложбата на изроди на Барнамо.

Се смета дека Ени страдала од хирзутизам, болест што предизвикува зголемена појава на влакна кај мажите, кај која се јавуваат околу пет до десет проценти од женската популација.

Сепак, иако таа била најпознатата брадеста жена во тоа време, таа живеела краток живот и не ги доживела радостите на животот надвор од циркускиот шатор.

Во 1880 година, таа се омажила за Ричард Елиот, кој ја повикал публиката пред циркусот на Барнам, но бидејќи таа тогаш имала само 15 години, а тој бил зрел маж, тој ја криел нејзината вистинска возраст, а нејзините родители не го одобрувале бракот.

Тие поминале 15 години во брак, сè додека не се развеле во 1985 година.

Ели подоцна се омажила повторно со Вили Донаван, но тој брак исто така завршил несреќно четири години подоцна, кога тој починал.

За жал, ни Ени не живеела долго, починала од туберкулоза на 37-годишна возраст и немала можност да запознае ниту еден друг начин на живот, освен животот на циркусот…

.Кумановски Муабети

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here