Високите цени на горивата го вратија добитокот за орање на оризовите ниви во кочанско

Наместо со трактори и друга земјоделска механизација, дел од земјоделците во Кочанско почнаа со добиток да ги ораат и да ги подготвуваат оризовите ниви пред претстојната пролетна сеидба.

Драстичното зголемување на цените на моторните горива и дополнителните давачки се причина што обработката на земјоделските површини оваа сезона ќе биде во специфични услови, во обид да се намалат трошоците за производство на ориз.

ЗА ОРАЊЕ КОРИСТАМ ДВЕ МАСКИ СО КОИ ДНЕВНО МОЖЕ ДА СЕ ОБРАБОТИ И ДО ПОЛОВИНА ХЕКТАР, АКО СЕ РАБОТИ ОД УТРО ДО МРАК. ПОСКАПУВАЊЕТО НА ДИЗЕЛОТ ПОЛЕКА НÈ ВРАЌА НЕКОЛКУ ДЕЦЕНИИ НАНАЗАД, ПА ОРАЊЕТО, ПРЕВОЗОТ НА ЃУБРИВОТО И НА СЕМЕНСКИОТ МАТЕРИЈАЛ ЌЕ ГИ ПРАВИМЕ КАКО ВО ВРЕМЕТО НА НАШИТЕ ДЕДОВЦИ И ПРАДЕДОВЦИ. НАПОРНО Е, ПОБАВНО ОДИ ПОДГОТОВКАТА НА ЗЕМЈИШТЕТО, НО СО ОГЛЕД ШТО НА ОВОЈ НАЧИН ЌЕ ЗАШТЕДАМ ОКОЛУ ДВЕ ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА ЧЕТИРИ ХЕКТАРИ, СОСЕМА ОПРАВДАН Е ТРУДОТ.
ОДГЛЕДУВАЊЕТО НА ЖИВОТНИТЕ, ГЛАВНО ЗА ХРАНА, МЕ ЧИНИ ОКОЛУ ДВЕСТА ЕВРА ВО ТЕКОТ НА ЗИМСКИОТ ПЕРИОД, ШТО ЈА ПОТВРДУВА ИСПЛАТЛИВОСТА. ВО ТЕКОТ НА ПРОЛЕТТА И ЛЕТОТО, ДОДЕКА ТРАЕ НАПАСУВАЊЕТО, НЕМА ТРОШОЦИ ЗА ДОБИТОКОТ. ЗАСЕГА РАБОТАМ САМО НА МОИ ПОВРШИНИ И ТОА ЌЕ МИ БИДЕ ДОВОЛНО ЗА ОВАА СЕЗОНА, ВЕЛИ СЛАВЕ ПЕТРОВ, ЗЕМЈОДЕЛЕЦ ОД КОЧАНИ.https://www.vecer.press/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here