Странски државјанин излажал дека неговата мајка е од Македонија при што се стекнал со Македонско државјанство.

Денеска (16.05.2022) Единицата за финансиски криминал во Секторот за криминалистички истраги при Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал поднесе кривична пријава до ОЈО Скопје против Н.А. (28) од Ирбид-Јордан, заради постоење на основано сомнение дека сторил кривично дело „Поднесување лажни докази” казниво по член 366-а став 1 од КЗ и „Употреба на исправа со невистинита содржина“ од член 380 од КЗ, Е.Ј. (50) од Скопје и И.Ј. (39) поради постоење на основи на сомнение дека истите сториле кривично дело „Злоупотреба на службената положба и овластување” по член 353 од КЗ.

Имено, првопријавениот Н.А. кривично дело го сторил на начин што како државјанин на Јордан во текот на месец Јуни 2019 преку поднесување на лажни податоци дека наводно е син на македонската државјанка В.Ш. од Скопје, се стекнал со македонско државјанство, македонски единствен матичен број на граѓанинот и извадил извод на родени, кој го употребил во постапка за добивање на македонска патна исправа. Истиот аплицирал за постапка за издавање патна исправа каде покрај останатите документи го приложил односно употребил и изводот за родени изваден од Управа за водење матични книги – Подрачно одделение Скопје.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here