Гордан Грлиќ Радман: Македонија направи се што требаше, дури и името го смени….

Македонија направи се што требаше, го смени и името, направивте големи реформи, покажавте дека сте проевропски и со отворањето преговори ќе се отвори и ново поглавје на евроската перспектива, изјави денеска шефот на хрватската дипломатија Гордан Грлиќ Радман на прес-конференцијата во Скопје со неговиот македонски колега Бујар Османи.

Грлиќ Радман потенцира дека почетокот на пристапните преговори на Македонија со ЕУ, не е само во интерес на државава, туку и во интерес и на целата ЕУ, па и подеднакво и на Хрватска, бидејќи, вели, мора да ја имаме пошироката слика на шиоката слика на случувањата.На прашањето дали со оглед дека Самитот е наредната недела има воопшто шанси да се промени ситуацијата и да се подигне ветото, Радман вели дека технички се е можно.

-Зборувам за тоа колку е премногу важно ова прашање повторно да се најде на агенда. Мислам дека технички се е можно, тоа е за недела дена. Јас и во изјавата најавив дека очекуваме и се надеваме на свикување на првата меѓувладина конференција. Мислам дека тука е многу важно и француското претседателство, но и влијанието на водечките земји во ЕУ кои исто така се за безбедноста и афирмацијата на европските вредности, рече Радман

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here