24.9 C
Ohrid
недела, јули 25, 2021
Почетна Македонија УНЕСКО ГО РАЗГЛЕДУВА СТАТУСОТ НА ОХРИД

УНЕСКО ГО РАЗГЛЕДУВА СТАТУСОТ НА ОХРИД

Translate (Eng):[gtranslate]

За прв пат во својата историја Охрид ќе се најде на регистер за нелегални градби на сесија во Унеско која се одржува во Баку Азербејџан . Според статистиката во регистарот на нелегални градби кој го направи општината идентификувани се 1.076 предмети за кои е констатирано прекршување на законот за градење, од кои 409 се лоцирани во заштитниот појас.

УНЕСКО во последниот извештај препорачува да го стави природното и културното наследство на Охридскиот Регион на листата на загрозено светско наследство.

Градоначалникот на Охрид пак и во досегашните изјави укажуваше дека состојбата со дивоградбите е алармантна и дека ова не е новитет но дека мора да се пристапи посериозно да се третира проблемот

РЕКЛАМА

И дел од екологистите во земјава досега неколку пати алармираа за ваквата ситуација .

Во Баку Азербејџан каде на седница ќе се дискутира токму оваа тема е и градоначалникот на Охрид Георгиевски а дел од делегацијата се и министерот без ресор Едмонд Адеми и заменик министерот за надворешни работи Андреј Жерновски . Сепак иако Георгиевски и до сега укажуваше на потребата од рушење на дивоградбите сепак се уште не е избрана фирмата која што ќе го прави тоа и ќе се чека најверојатно тој да се врати од Баку но и да ги донесе заклучоците кои произлегле од мониторинг мисијата.

- Реклами -