Библиска непогода во “коцкарската Мека”: Наезда на скакулци во Лас Вегас, еве што велат експертите

Лас Вегас го очекува уште една вечер од наезда на скакулци откако ентомолог од Невада ги предупредил жителите и посетителите дека овие инсекти ќе се задржат на подрачјето уште неколку недели.

Фотографиите и видеата од скакулците како скокаат под уличните светилки пред хотелите и забавните содржини започнаа да се појавуваат претходно оваа недела на социјалните мрежи.

Луѓето на Твитер ја споредуваат ситуацијата со сцени од хорор филмови, а некои споменуваат и библиски делови поврзани со знаци за апокалипса.

Сепак, ентомологот од Невада, Џеф Најт, вели дека жителите не треба да се грижат бидејќи скакулците не пренесуваат болести и не гризат, а веројатно “нема да предизвикаат ниту некаква штета на растенијата”.

1,000 people are talking about this

„Општо, тие само јадат листови. И кога се во волку голем број, имаат тенденција да се движат кон север”, додал Најт и потврдил дека тие веројатно ќе бидат во близина уште неколку недели.

Eнтомологот објаснил дека се работи за вообичаен пустински вид на скакулци, познати како рамнокрилести, кои се толку бројни како резултат на влажното време во зимата и пролетта. Претежно живеат во северна Аризона, пред да започнат да мигрираат на север, што е всушност и причината зошто ги има во Невада.

Особено се истакнуваат ноќе во “коцкарската Мека” бидејќи ги привлекуваат белите ултравиолетови светла. Според забележаните податоци, слична наезда на скакулци во Лас Вегас се случила четири или пет пати во последните 30 години.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here