Владиката Лонгин посвоил 250 деца и сите го нарекуваат „тато“!

Владиката Лонгин Черновички, игумен во манастирот во Банченску (Украина), од деведесетите години ги усвојува сите деца отфрлени од своите родители.

Од речиси четиристотини дечиња , кои благодарејќи му нему имаа радосно детство и кои се спасувани од улица, студот и светот на криминалот, четириесет од нив од раѓање се заразени од вирусот Хив – а, а околу стотина од нив родени се со инвалидитет. или со пречки во развојот.

Бидејќи доста од нив заради различни околности морале во документи да имаат и име на родителите. тој лично посвоил двесте и педесет деца и сите го нарекуваат „тато“!

Оние пак, кои завршиле училишта и факултети и засновале свои семејства и понатаму се враќаат во манастирот и му помагаат околу новите браќа и сестри.

Човек Божји и жив светец во секоја можна смисла !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here