15.5 C
Ohrid
вторник, мај 17, 2022
Почетна Македонија Болна точка: Кога станува збор за амбулантни возила – во цела држава...

Болна точка: Кога станува збор за амбулантни возила – во цела држава има вкупно 183 возила

Translate (Eng):[gtranslate]

Според статистиката од новата база на податоци објавена од Центарот за граѓански комуникации (ЦГК), нашата држава располага со вкупно 183 амбулантни возила. Тие им стојат на располагање за 47 здравствени институции. Просечната старост на овие возила се 11 години. Од нив дури 53% се добиени како донација или на користење од друга здравствена институција, пренесува Радио МОФ.

Најмногу амбулантни возила има во Скопје, 30 и во Охрид и Битола по 12. Следат Велес и Куманово каде што има по 8 амбулантни возила. Двете најстари возила се од 1988 година, а најупотребуваното има поминато дури 1 милион и 360.000 километри.

Кога станува збор за марката на возила, убедливо најзастапена марка е Рено од која има 66 возила, по што следуваат Ситроен и Фиат со по 22 возила.

Двете најскапи возила од 153.460 евра и 137.260 евра ги поседува Клиниката за детски болести од Скопје, додека третото од 103.360 евра е на Клиничката болница Битола.

ПОТЕКЛО НА ВОЗИЛАТА
Најмногу од возилата, односно 30% институциите ги добиле како донација од Министерството за здравство. Со сопствени средства купиле само 23%, додека 12% од возилата ги добиле како домашна донација (од други институции или лица), а 11% како странска донација. За 23% од возилата нема податок за основата за стекнување.

За споредба со амбулантните возила, министерствата и општините (според базата на податоци што Центарот за граѓански комуникации ја објави во октомври 2018 година) имаат на располагање 2.645 патнички возила, што значи дека на секое 15-то патничко возило доаѓа по едно амбулантно возило.

ПОТЕКЛО НА ИНФОРМАЦИИТЕ ЗА БАЗАТА НА ПОДАТОЦИ
Базата на податоци на сите амбулантни и санитетски возила е изработена врз основа на податоци обезбедени од здравствените институции во земјава: здравствени домови, клиники и клинички болници, општи и специјални болници, заводи, институти, здравствени станици и центри за јавно здравје, врз основа на доставено барање за информации од јавен карактер во јануари 2019 година. Од ЦГК соопштуваат дека сите 90 здравствени институции одговориле на испратените барања. Од нив, 47 одговориле дека имаат вакви возила, додека останатите 43 институции дека не располагаат со амбулантни возила. Во базата се вклучени и 12-те амбулантни возила набавени од Министерството за здравство, а распределени на користење за потребите на здравствените институции од целата земја.

Од ЦГК посочуваат дека оваа база на податоци е дел од предвидените десет истражувања и бази на податоци за трошењето на јавните пари кои ќе се реализираат во рамките на активноста Јавно трошење за јавно добро, поддржана од Проектот на УСАИД за граѓанско учество. Целта на оваа активност е зголемување на ефективноста на јавното трошење преку намалување на корупцијата и зголемување на транспарентноста.