Сам со пет малолетни деца, Вукановски бара помош

Во сторија за Сител -Во една соба во трошна селска куќа живее 7 членото смејство Вукановски во кумановско Бељаковце. Зоран е самохран родител на 5 малолетни деца. Најмалото има 6, а најголемото 15 години учи во средно и престојува во интернат во Куманово. Пред 5 години Зоран се развел од сопругата и од тогаш сам секој ден ги испраќа и пречекува децата од училиште.

-Тешко е… Јас треба да исперам да испечам леб, се е преку мене, изјави Зоран Вукановски.

Единствен приход на семејството е пебнзијата од 10.000 денари која секој месец ја добива мајката на Зоран и таа живее со нив.

-Правевме за мајка ми туѓа нега ме одбија. За децата додадок да земаме ми викаат треба нови изводи за сите, а јас само со пензијата од мајка ми ја имам, нема да имаме пари, додаде Зоран Вукановски од Бељаковце.

47-годишниот зоран понекогаш мзаработува со физичка работа, но вели дека тоа не е доволно ниту струја да плати.

-Имам 9000 денари долг за струја, ако ја исклучат и без вода ќе останам зошто водата е преку пумпа, рече Зоран.

Пред 8 години до старата почнале да градат нова куќа. Но, сиромаштијата ги попречила во нивните планови за подобри услови за живот на децата.

-Децата да легнат во соби, зошто видовте јас живеам во кокошарник, рече Зоран.

Зоран и децата се надеваат на помош од хуманите луѓе за овие ѕидови да бидат нивниот иден топол дом.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here