Автопатот Кичево-Охрид е вистинска перална за пари: Ново задолжување од 179 милиони долари

Комисијата за финасирање и буџет денеска ќе расправа за одобрувањето на државна гаранција на новиот кредит на Јавното претпријатие за државни патишта од кинеската Експорт импорт банката во износ 179,7 милиони долари (163 милиони евра) наменет за реализација на дополнителното финансирање на изградбата на автопатот Кичево-Охрид.

Потоа собранието во скратена постапка ќе треба да ја одобри гаранцијата за кредитот. Кредитот е со рок на отпла од 20 години, со вклучен грејс период од 5 години кои ќе бидат отплаќани во 30 еднакви полугодишни рати кои пристигнуваат за плаќање на 20-ти април и 20-ти октомври. Каматна стапка е фиксна каматна стапка и ќе изнесува 2% на годишно ниво за целото времетраење на заемот.

Јавното претпријатие за државни патишта ќе и плати на „Експорт-импорт“ банката на Кина еднократна провизија во износ од 0,25 % од износот на заемот (449,2 долари), во рок од 30 дена од датумот на влегување во сила на Договорот за заем, а ќе плаќа и провизија на неповлечените пари во износ од 0,25% на годишно ниво.

Ова е трет анекс на Договорот за заем за овој автопат кој беше потпишан во 2013 година на износ од 411 милиони евра.

Досега во рамки на проектот, како што стои во предлог законот за гаранција на кредитот, се повлечени 315,6 милиони долари (287 милиони евра) од заемот. Пробиени се околу 96% од трасата (пристапни патишта и дел е полн профил на траса). Се работи на земјените работи, пропусти, косини и асфалтирано е со прв слој од асфалт во должина од околу 18 км. Вкупниот прогрес на градежните работи изнесува 76,65%. Рокот за градба е продолжен до 30.06.2021 година и рокот за повлекување на средства од заемот е продолжен до 31.12.2021 година.

Целиот текст прочитајте го ТУКА.

извор: Плус инфо фото: архива

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here