20.9 C
Ohrid
сабота, јуни 19, 2021
Почетна Македонија Пациентите од леукемија од денес ќе се лекуваат со донација.

Пациентите од леукемија од денес ќе се лекуваат со донација.

Translate (Eng):[gtranslate]

Од Комисијата за заштита на конкуренција за НОВА потврдија дека Клиниката за хематологија поднела барање за поведување на прекршочна постапка против двете веледрогерии кои настапиле со однапред договорени енормно високи цени на тендерот за лекот Иматиниб.

Пациентите со леукемија(хронична миeлоична леукемија)од денеска почнаа да добиваат од лекот Иматиниб. На Клиниката за хематологија стигнала донација од 100 кутии кои ќе ги покријат потребите на болните од еден месец. НОВА, неофицијално дознава дека донацијата е од „Септима“ една од фирмите учеснички на тендерот која е дисквалификувана бидејќи немала дозвола за промет.

Според информациите од Здружението на пациенти од ХМЛ, пациентите добиваат по една кутија од лекот, а не по една лента како што беше случај во последните 1-2 месеца. Утре ќе биде распишан нов тендер во Министерството за здравство за истиот лек, откако двата последни(на Хематологија и во Министерството) беа поништени. Сепак, неизвесно е до кога пациентите ќе имаат од неопходниот лек со оглед на тоа што тендерската процедура трае долго.

РЕКЛАМА

Денеска од Комисијата за заштита на конкуренција за НОВА потврдија дека Клиниката за хематологија поднела барање за поведување на прекршочна постапка против двете веледрогерии кои настапиле со однапред договорени енормно високи цени на тендерот за лекот Иматиниб. Поради ова тендерот на Хематологија беше поништен, а пациентите со хронична миeлоична леукемија 10 дена останаа без лекови.

Извор:Нова

- Реклами -