25.9 C
Ohrid
четврток, јуни 24, 2021
Почетна Македонија ''Балканот е сеизмички активен, можен е и посилен земјотрес со епицентар во...

”Балканот е сеизмички активен, можен е и посилен земјотрес со епицентар во Македонија?!”

Translate (Eng):[gtranslate]

Причина за настанување на земјотресите, како што вели, проф. Д-р Велкоски, покрај тектонските поместувања е и магмата која е неколку 1000 степени целзиусови. Функционира, пулсира и ја создава магнетосферата. При временски промени геомагнетното поле има директен или индиректен контакт со магмата при што се создаваат земјотресите. Доколку е подалеку епицентарот земјотерсот е хоризонтален, доколку е поблиску вертикален. Со оглед на тоа што епицентарот на денешниот земјотрес беше во Албанија, во нашата земја се почувствува хоризонталенно нишање на објектите или хоризонтално поместување и тој го смета за помалку опасен од вертикалниот.

-Ако имаме објект изграден на делумна геолошка аномалија предизвикана од ерозија од течение на води, расет или длабока пукнатина , во тој случај објектот е далеку несигурен или ранлив. Доколку има вертикални осцилации има голема можност тој објект да се прекрши. Еден дел да потоне и да го повлече и другиот, како при скопскиот земјотрес-вели Велкоски.

Во однос на Земјината топка вели проф. Велскоски, ние не сме далеку од Албанија, па затоа и се почувствува кај нас со голем интензитет. Јачината на земјотресот зависи од самата енергија која се празни во моментот. Дали би можел да се повтори со епицентар кај нас?

РЕКЛАМА

– Може, меѓутоа јас не очекувам да се активира и друг сеизмички центар односно епицентар, меѓутоа во конкретниот случај анализирајќи ги амплитудите што беа присустни и интензитетот сметам дека таа енергија е испразнета во Драч и дека во најскоро време не се очекуваат нешто посериозни активности на наше тло-изјави Велкоски.

тв-21

- Реклами -