22.9 C
Ohrid
среда, јуни 23, 2021
Почетна Македонија Во четврток ќе биде отворена изложбата ''Африка во Македонија''

Во четврток ќе биде отворена изложбата ”Африка во Македонија”

Translate (Eng):[gtranslate]

Во четврток во изложбените сали на Музејот на Република Северна Македонија свечено ќе биде отворена изложбата „АФРИКА ВО МАКЕДОНИЈА“. Изложбата е од единствен карактер бидејќи за прв пат на едно место се прикажува исконската поврзаност помеѓу Македонија и Африка, која започнува во предисторијата и трае до денес.

Во рамки на изложбата ќе бидат презентирани повеќе археолошки, етнолошки и уметнички експонати, како и архивски материјали што ги истакнуваат културните, историските, религиските и политичките врски помеѓу овие навидум далечни простори.

Автори на изложбата се доц. д-р Гоце Наумов и проф. д-р Никос Чаусидис. Таа се реализира во соработка помеѓу Музеј на Република Северна Македонија и Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија, Завод за заштита на спомениците на културата и музеј – Охрид, Музеј на град Скопје, Завод за заштита на спомениците на културата и музеј – Битола и Национална установа Стоби. На изложбата исто така ќе бидат претставени повеќе африкански ракотворби и фотографии од личните колекции на Мирослав Масин, Роберт Смилески, Јасмина Никуљска, Петар Јовановски, Кристина Бицева, Билјана Јурукоски, Филип Кондовски и Скопскиот џез фестивал.

РЕКЛАМА

Изложбата ќе биде отворена на 28.11.2019 (четврток) во 20 часот во изложбените сали на Музејот на Република Северна Македонија.

- Реклами -